TP 801-1 Běžné stavební konstrukce


34 – Stěny a příčky

Řezání stěnových blokpanelů

Řezáním stěnových blokpanelů se rozumí řezání blokpanelů pórobetonových tloušťky od 200 do 300 mm. Obsahem standardu je i rozměření, orýsování, provedení řezu a TM.

Montáž dílců vnitřních nosných stěn

Montáží dílců vnitřních nosných stěn se rozumí montáž vnitřních stěn osazených v konstrukci nekompletizovaných a kompletizovaných z prefabrikovaných dílců na dřevěné klíny, na ocelové destičky, na rektifikační šrouby bez maltového lože, na rektifikační šrouby do maltového lože, stěn vnitřních zavětrovacích, výplňových na dřevěné klíny a stěn panelů u ventilátorových věží. Obsahem standardu je i výškové a osové rozměření včetně vyznačení obrysů, rozprostření maltového lože, osazení dílce, zajištění dílce vzpěrami nebo rozpěrami a jejich odstranění, zajištění spár lištou a její odstranění, zmonolitnění spojů mezi dílci, odříznutí přečnívající malty, odstranění dřevěných klínů a zaomítnutí otvorů, odepnutí háků, nivelování destiček a osazení dílce na destičky, rektifikace šroubů, nasazení táhla na hlavici a zajištění maticí, zajištění táhla maticí a jeho uvolnění a přenesení do vyššího patra, montáž hlavice pro zajištění dílce a její uvolnění a přenesení do vyššího patra, uvolnění rektifikační matice, vrtání otvorů pro rektifikační šrouby a zatlučení hmoždinek, doplnění malty po povolení šroubů, přemístění montážní budky. Popis standardu musí vymezit hmotnost dílce a způsob osazení.

Beton stěn nosných, kamenem prokládaný nebo prostý

Betonem stěn nosných se rozumí se rozumí konstrukce stěn ze směsí o zpracovatelnosti vhodné i pro dopravu čerpadlem na beton nebo i pro jinou zpracovatelnost směsi, případně s použitím plastifikačních přísad na zvýšení tvárlivosti při sníženém množství cementu.
Obsahem standardu je i:

Popis standardu musí vymezit druh a třídu betonu

Beton stěn nosných železový (bez výztuže)

Betonem stěn nosných se rozumí se rozumí konstrukce stěn nosných ze směsí o zpracovatelnosti vhodné i pro dopravu čerpadlem na beton nebo i pro jinou zpracovatelnost směsi, případně s použitím plastifikačních přísad na zvýšení tvárlivosti při sníženém množství cementu a to i dělících příček, stěn svislého nebo šikmého pláště a tahového komína ve tvaru hyperbolickém (skořepina) včetně stěnového nosníku.
Obsahem standardu je i:

Popis standardu musí vymezit druh a třídu betonu.

Beton lehký hutný nadzákladových zdí

Betonem lehkým se rozumí beton škvárový, perlitový, keramzitový a strskopemzový.
Obsahem standardu je i:

Popis standardu musí vymezit druh a třídu betonu

Bednění a odbednění stěn nosných

Bedněním stěn nosných se rozumí bednění stěn nosných jednostranné, oboustranné, bednění stěn a ostění zabudované typu Velox, bednění stěn tahového komína ve tvaru hyperbolickém (skořepina) oboustranně překládané včetně posuvného zařízení a bednění obvodového pláště ventilátorových chladících věží včetně ztužidel v příčkách a plášti.

Obsahem standardu je i:

Popis standardu musí vymezit umístění, požadovanou tuhost, přesnost povrchu, druh, tvar a rozměry bednění a druh (typ), tloušťku izolace a rozměry desek Velox a tloušťku budovaných stěn.

Výztuž stěn

Výztuží stěn se rozumí výztuž stěn:

Obsahem standardu je i:

Popis standardu musí vymezit druh, materiál, průměr a tvar výztuže.

Zábrana ve strži

Zábranou ve strži se rozumí dodávka a osazení zábran z opěr z válcovaných tyčí průřezu I, ze stěny z výřezů jehličnatých stavebních průměru do 250 mm, připevněné ke sloupkům opěr ocelovým drátem a ze záhozu na straně proti svahu do poloviny výšky stěny, s povrchem upraveným ve sklonu 1 : 1 směrem ke stěně výšky přes 0,6 do 1 m. Obsahem standardu je i vykopávka jamek pro betonové bloky, vybetonování bloků z betonu prostého B7,5 o rozměrech 500x500x500 mm pro osazení opěr z tyčí průřezu I č 18 ÷ 22 v osové vzdálenost 5 m a vybetonování bloků z betonu prostého B7,5 o rozměrech 300x300x300 mm pro osazení vzpěr z tyčí průřezu I č 10 ÷ 12 včetně osazení opěr a vzpěr, zřízení dřevěné stěny z výřezu jehličnatých a stažení ocelovým drátem ke sloupu opěr, sbírání a přesun vhodných kamenů ze vzdálenost do 50 m, zřízení záhozu.

Nosné nebo spojovací svary stěnových dílců

Nosnými nebo spojovacími svary se rozumí svary při montáži dílců v ocelových konstrukcích a svařování betonářské oceli vzájemně nebo s přesahem na podložku. Obsahem standardu je i očištění svarové plochy před svařováním, kontrola dílce, vlastní svařování, očištění strusky z kráteru a kořenové vrstvy svaru, očištění poslední vrstvy svaru a okolí, zacelení konce a začátku svaru, kontrola svaru.
Popis standardu musí vymezit druh svaru.

Montáž dílců obvodových stěn

Montáží dílců obvodových stěn se rozumí montáž obvodových stěn nosných i výplňových a montáž stěnových dílců příčkových a obvodových pro budovy s montovaným skeletem a montovaných hal, osazených v konstrukci nekompletizovaných a kompletizovaných z prefabrikovaných dílců na dřevěné klíny, na ocelové destičky, na rektifikační šrouby bez maltového lože, na rektifikační šrouby do maltového lože, stěn vnitřních zavětrovacích, výplňových na dřevěné klíny a montáž dílců difuzoru ventilátorových věží. Obsahem standardu je i výškové a osové rozměření včetně vyznačení obrysů, rozprostření maltového lože, osazení dílce, zajištění dílce vzpěrami nebo rozpěrami a jejich odstranění, zajištění spár lištou a její odstranění, zmonolitnění spojů mezi dílci, odříznutí přečnívající malty, odstranění dřevěných klínů a zaomítnutí otvorů, odepnutí háků, nivelování destiček a osazení dílce na destičky, rektifikace šroubů, nasazení táhla na hlavici a zajištění maticí, zajištění táhla maticí a jeho uvolnění a přenesení do vyššího patra, montáž hlavice pro zajištění dílce a její uvolnění a přenesení do vyššího patra, uvolnění rektifikační matice, vrtání otvorů pro rektifikační šrouby a zatlučení hmoždinek, doplnění malty po povolení šroubů, přemístění montážní budky. Popis standardu musí vymezit rozměry, druh použití a hmotnost dílce a způsob osazení.

Montáž příčkových dílců z porobetonových s výztuží jednoduchou nebo dvojitou

Porobetonovým dílcem se rozumí dílec na celou výšku příčky (do výšky 3,6m), za dílec se považují i projektované přířezy o menší výšce než je výška příčky např. naddveřní, parapetní apod. Obsahem standardu je i osazení dílce, připevnění profilů pro uchycení dílců, a pro provedení otvorů nebo zhotovení přířezů i přerušení výztuže. Popis standardu musí vymezit druh, rozměry a hmotnost osazovaného dílce.

Montáž dílců obvodových stěn z lehkých betonů

Montáží dílců obvodových stěn z lehkých betonů se rozumí montáž obvodových panelů nosných i výplňových z lehkých betonů nekompletizovaných nebo kompletizovaných na klíny, ocelové desky nebo rektifikační šrouby mimo montáže dílců pórobetonových (např. Siporex).
Obsahem standardu je i výškové a osové rozměření včetně vyznačení obrysů, rozprostření maltového lože, osazení dílce, zajištění dílce vzpěrami nebo rozpěrami a jejich odstranění, zajištění spár lištou a její odstranění, zmonolitnění spojů mezi dílci, odříznutí přečnívající malty, odstranění dřevěných klínů a zaomítnutí otvorů, odepnutí háků, nivelování destiček a osazení dílce na destičky, rektifikace šroubů, nasazení táhla na hlavici a zajištění maticí, zajištění táhla maticí a jeho uvolnění a přenesení do vyššího patra, montáž hlavice pro zajištění dílce a její uvolnění a přenesení do vyššího patra, uvolnění rektifikační matice, vrtání otvorů pro rektifikační šrouby a zatlučení hmoždinek, doplnění malty po povolení šroubů, přemístění montážní budky. Popis standardu musí vymezit druh, rozměry a hmotnost osazovaného dílce.

Montáž obvodových panelů Kingspan a dílců ocelových vstupních stěn

Montáží panelů Kingspan a dílců ocelových vstupních stěn se rozumí montáž tepelně izolačních panelů pro opláštění stěn a ocelových vstupních stěn kompletizovaných na klíny.
Obsahem standardu je přesun stavebního jeřábu v prostoru montáže, zavěšení panelu na lano, zdvih a otočení jeřábu, uložení panelu na místo, odepnutí lana, signalizace jeřábníkovi, přichycení k nosné konstrukci šroubováním, vytvoření detailů a případné přistřelení ocelové stěny k obvodové konstrukci. Popis standardu musí vymezit druh, povrchovou úpravu, rozměry a hmotnost osazovaného dílce.

Montáž kompletizovaných dílců obvodových stěn z lehkých materiálů na rektifikační šrouby a montáž kompletizovaných dílců lodžiových stěn na klíny

Montáží dílců obvodových stěn z lehkých materiálů na rektifikační šrouby kompletizovaných se rozumí montáž stěn včetně tepelné izolace a izolace spár a montáží dílců lodžiových stěn se rozumí montáž dílců kompletizovaných stěn lodžiových na klíny včetně izolace spár. Obsahem standardu je i dobetonování, montáž těsnícího a izolačního materiálu spár, montáž osazovacího úhelníku, příchytné plochy a jejich přistřelení. Popis standardu musí vymezit druh, rozměry a hmotnost osazovaného dílce.

Příčky jednoduché z cihel nebo kvádrů nebo příčkovek pálených

Příčkami jednoduchými se rozumí dodávka a zdění příčky jednoduché nebo příčky zděné do svislé dřevěné, cihelné, betonové nebo ocelové konstrukce na jakoukoliv MVC nebo MC maltu z cihelných kvádrů, z tvárnic (např.Porotherm, Keratherm apod.), z cihel příčně děrovaných, z cihel příčně děrovaných lícových, z lícovek (např. Klinker apod.) z cihel pálených plných nebo voštinových, z cihel lehčených plných nebo podélně děrovaných a z příčkovek pálených. Obsahem standardu je i očištění a navlhčení podkladu, rozměření a založení příčky, zdění příčky včetně maltování styčných spár, konstrukční výztuž příček tl. 65 mm, sekání cihel, provážení olovnicí, dotažení příček pod stropní konstrukci, odříznutí vytlačené malty ze spár a pro příčky z příčkovek ještě montáž a demontáž pomocného rámu. Popis standardu musí vymezit druh a rozměry cihel, tvárnic a kvádrů a tloušťku příčky.

Příčky z desek nebo tvárnic dřevocementových, pórobetonových, plynobetonových, plynosilikátových

Příčkami z desek nebo tvárnic dřevocementových, pórobetonových, plynobetonových, plynosilikátových se rozumí dodávka a montáž desek nebo tvárnic dřevocementových jako např. Velox, Durasil apod. a pórobetonových, plynosilikátových, plynobetonových jako např. Ytong, Liapor, Ypor, Siporex apod. Obsahem standardu je i rozměření, vyvážení a vyznačení příčky na stěnách, stropních konstrukcích, popř. na podlaze, nanesení malty nebo tmelu na ložnou plochu a styčnou spáru, osazení desek, připevnění desek a vzájemné spojování, ořezání desek a vynechání otvorů, ukončení příčky, případné vkládání výztuže, zapuštění příčky do stěny nebo zárubně, připevnění ke stropu, bandážování spár a TM. Popis standardu musí vymezit druh a tloušťku příček

Stěny z desek vláknitých vlnitých (např.Cembonit – náhrada za AZC)

Stěnami z desek vláknitých vlnitých se rozumí dodávka a montáž:

Obsahem standardu je i očištění drážek, rozměření a formátování desek, zalití desek asfaltem při spodní hraně bez úprav těsnění, přichycení desek pomocí vrutů a šroubů, přesun v pracovním prostoru montáže.

Stěny z desek sklolaminátových - difuzor pro ocelové chladící věže ventilátorové ? 4,5 m výšky 3,1 m

Difuzorem se rozumí 1 kus kompletního difuzoru sestaveného z osmi kusů sklolaminátových tvarových desek. Obsahem standardu je i zhotovení a usazení dveří a dodání osazení a vycentrování difuzoru.

Sádrokartonové konstrukce

Sádrokartonovými konstrukcemi se rozumí sádrokartonové příčky včetně úprav pro osazení zařizovacích předmětů, sádrokartonové podhledy, úprava podkroví deskami ze sádrokartonu, obklad (předsazené stěny) ze sádrokartonových desek, obklad sloupů a trámů ze sádrokartonových desek, a podlaha ze sádrokartonových desek.

Sádrokartonové příčky

Obsahem standardu je vyměření a rozkreslení – připevnění U profilů na podlahové a stropní konstrukci – osazení C profilů v osové vzdálenosti 625 mm (v případě běžné příčky a šířce desky1250mm) – na první stranu této konstrukce přišroubovat sádrokartonové desky tak, aby jejich spodní strana byla min. 1 cm vzdálena od nivelety podlahové konstrukce, (u příčky W 116 je možno provést opláštění sádrokartonovými deskami v podélné poloze, horizontální přesazení desek je nutno provádět minimálně 400 mm, osová vzdálenost šroubů je 250 mm, u dvojitého opláštění je možný osový odstup šroubů v první vrstvě zvýšit na 750 mm, všechny srazy desek musí mít příslušnou hranu buď od výrobce či sraženy příslušným hoblíkem hrany, usazení desek je nutné tak, aby spára mezi jednotlivými deskami byla minimální, je nepřípustné provádět v kolmých osách zárubní spáru opláštění) – řezání sádrokartonových desek – osazení izolace (provedení rozvodů) – provedení druhé strany opláštění stejným způsobem s tím, že protilehlé spáry jsou vždy o profil přesazeny – armování přechodů papírovou páskou – případné osazení úchytu umyvadel W 221/222 nosnými šrouby procházejícími opláštěním, nosiče WC a bidetů W 232 nosnými šrouby procházejícími opláštěním, traverzy W 231/232 přichycené přímo na CW profily čtyřmi či osmi šrouby, nosiče instalačních rozvodů W 233 osazeného na profily CW a revizní klapky W 250 – zaspárování a zašpachtlování – pro příčky W 121 a W 122 jsou kovové profily nahrazeny dřevěnými – TM.

Sádrokartonový podhled

Obsahem standardu je rozměření a rozkreslení – připevnění na stávající stropní konstrukci pomocí drátů s okem, rychlozávěsů, přímých závěsů, případně noniusů, při stropní konstrukci ze dřeva použít na uchycení drátu šrouby do dřeva nebo rychlošrouby , při stávající konstrukci ze železobetonu použít stropní hřeby, při stropní konstrukci z jiných materiálů použít úchyty odpovídající typu provedené konstrukce – zřízení nosné konstrukce – spojení základního laťování se závěsy a provedení zkoušky rovinnosti pro D 111 šrouby do dřeva, pro D 112 křížovou nebo rohovou spojkou pro D 113 rovinnou spojkou – upevnění desek – řezání sádrokartonových desek – zaspárování a zašpachtlování – TM.

Úprava podkroví K 311 deskami ze sádrokartonu s vloženou tepelnou izolací a parotěsnou zábranou

Obsahem standardu je rozměření a rozkreslení – montáž laťování (případně CD profilů) – vložení izolačního materiálu a parotěsné zábrany – osazení sádrokartonových desek (u dvouvrstvého opláštění musí být oba dva typy spár vždy přesazeny tak aby nedocházelo ke vzájemnému promítnutí spár) – uchycení desek rychlošrouby (minimální vzdálenost od delší hrany desky 10 mm, od kratší či řezné hrany 15 mm) – řezání sádrokartonových desek – armování přechodů papírovou páskou – zaspárování a zašpachtlování – TM

Obklad P 111 ze sádrokartonových desek na ocelovou nebo dřevěnou

konstrukci s vloženou tepelnou izolací Orsil.
Obsahem standardu je rozměření a rozkreslení – zřízení nosné konstrukce z CW a UW profilů nebo dřevěných latí – vložení izolace – přichycení sádrokartonových desek – armování přechodů papírovou páskou – zaspárování a zašpachtlování – TM.

Obklad P 112 ze sádrokartonových desek lepený na zdivo

Obsahem standardu je rozměření a rozkreslení – nanesení tmele – osazení sádrokartonových desek – řezání sádrokartonových desek – armování přechodů papírovou páskou – zaspárování a zašpachtlování – TM.

Obklad sloupů, trámů apod. deskami ze sádrokartonu

Obsahem standardu je rozměření a rozkreslení – zřízení nosné konstrukce – přichycení sádrokartonových desek – řezání sádrokartonových desek – armování přechodů papírovou páskou – zaspárování a zašpachtlování – TM.

Podlaha ze sádrokartonových desek

Obsahem standardu je rozměření a rozkreslení – vyrovnání podkladu podsypem nebo stěrkou Knauf – položení PE fólie – položení a slepení podlahových desek – montáž obvodového izolačního pásu , spárování spojů – základní nátěr – TM.

Osazení revizních dvířek do sádrokartonové konstrukce

Obsahem standardu je vytvoření otvoru v sádrokartonové příčce nebo podhledu a osazení rámu s dvířky včetně prošroubování. Popis standardu musí vymezit tloušťku a druh použitých sádrokartonových desek (GKB, GKF, GKBi,GKFi), tloušťku a druh sádrokartonových příček (W 111, W 112, W 115, W 116, W 121, W 122), druh podhledů a způsob jejich uchycení (D 111, D 112,), druh a způsob uchycení úprav podkroví sádrokartonovými deskami, druh a způsob uchycení obkladu stěn sádrokartonovými deskami (P111, P112), druh a počet stran obkladů sloupů sádrokartonovými deskami, druh (F 141, F 142) a tloušťku sádrokartonových desek pro podlahové konstrukce.

Příčky jednoduché z cihel betonových a vápenopískových

Příčkami jednoduchými z cihel betonových a vápenopískových se rozumí dodávka a zdění příčky jednoduché nebo příčky zděné do svislé dřevěné, cihelné, betonové nebo ocelové konstrukce na MC maltu z cihel betonových nebo vápenopískových a z příčkovek betonových plných nebo dutých. Obsahem standardu je i očištění a navlhčení podkladu, rozměření a založení příčky, zdění příčky včetně maltování styčných spár, konstrukční výztuž příček tl. 65 mm, sekání cihel, provážení olovnicí, dotažení příček pod stropní konstrukci, odříznutí vytlačené malty ze spár a pro příčky z příčkovek ještě montáž a demontáž pomocného rámu. Popis standardu musí vymezit druh a rozměry cihel a tloušťku příčky.

Příčky z betonu prokládaného betonem nebo prostého

Betonem stěn a příček se rozumí konstrukce stěn a příček výplňových, pevných a ochranných přizdívek, ze směsí o zpracovatelnosti vhodné i pro dopravu čerpadlem na beton nebo i pro jinou zpracovatelnost směsi, případně s použitím plastifikačních přísad na zvýšení tvárlivosti při sníženém množství cementu
Obsahem standardu je i:

Popis standardu musí vymezit druh a třídu betonu.

Stěny a příčky výplňové ze železobetonu

Železobetonem stěn a příček se rozumí konstrukce stěn a příček výplňových, pevných a ochranných přizdívek, ze směsí o zpracovatelnosti vhodné i pro dopravu čerpadlem na beton nebo i pro jinou zpracovatelnost směsi, případně s použitím plastifikačních přísad na zvýšení tvárlivosti při sníženém množství cementu a to i dělících příček, stěn svislého nebo šikmého pláště a tahového komína ve tvaru hyperbolickém (skořepina) včetně stěnového nosníku
Obsahem standardu je i:

Popis standardu musí vymezit druh a třídu betonu.

Beton lehký hutný stěn a příček

Betonem lehkým hutným stěn a příček se rozumí konstrukce stěn a příček výplňových pevných a oddělovacích z betonu škvárového, perlitového, keramzitového a struskopemzového ze směsí o zpracovatelnosti vhodné i pro dopravu čerpadlem na beton nebo i pro jinou zpracovatelnost směsi, případně s použitím plastifikačních přísad na zvýšení tvárlivosti při sníženém množství cementu a to i dělících příček, stěn svislého nebo šikmého pláště a tahového komína ve tvaru hyperbolickém (skořepina) včetně stěnového nosníku.
Obsahem standardu je i:

Popis standardu musí vymezit druh a třídu betonu

Bednění a odbednění stěn a příček výplňových

Bedněním stěn výplňových se rozumí bednění stěn výplňových jednostranné, oboustranné, bednění stěn a ostění zabudované typu Velox,

Obsahem standardu je i:

Popis standardu musí vymezit umístění, požadovanou tuhost, přesnost povrchu, druh, tvar a rozměry bednění a druh (typ), tloušťku izolace a rozměry desek Velox a tloušťku budovaných stěn.

Výztuž příček

Výztuží příček se rozumí výztuž příček

Obsahem standardu je i:

Popis standardu musí vymezit druh, materiál a tvar výztuže.

Příčky rabicové sádrové

Příčkami rabicovými sádrovými se rozumí zhotovení příčky sádrové včetně výztuže a oboustranné omítky štukové rovné nebo zaoblené s pletivem rabicovým pozinkovaným neb s pletivem keramickým. Obsahem standardu je i vyměření a vyznačení polohy příčky ryskami na obvodovém zdivu, stropu a podlaze, zavěšení nebo upevnění nosného pletiva ke stropu, napnutí pletiva a připevnění ke stěnám a podlaze, vyztužení pletiva ve směru svislém a vodorovném ocelovými pruty nebo úhelníky, nanesení malty v předepsané tloušťce do mezer pletiva, nanesení jádra a štukové vrchní vrstvy po obou stranách příčky. Popis standardu musí vymezit druh pletiva a tloušťku příčky.

Příčka Face – Blocks

Příčkou Face – Blocks se rozumí dodávka a zdění příčky z tvarovek Face-Bloks betonových hladkých nebo štípaných. Obsahem standardu je i očištění a navlhčení podkladu, rozměření a založení příčky, zdění příčky včetně maltování styčných spár, sekání tvárnic, provážení olovnicí, odříznutí vytlačené malty ze spár, montáž a demontáž pomocného rámu. Popis standardu musí vymezit druh, rozměr a povrchovou úpravu tvarovek.

Osazování dřevěných nebo ocelových stěn plných

Osazováním dřevěných nebo ocelových stěn plných se rozumí zednické osazování stěn, bez dveří nebo s dveřmi, jejichž rámy nebo trny se kotví do stropní konstrukce, u zdí po stranách a k podhledu i když nedosahují k podlaze nebo stropu (např. záchodové příčky). Obsahem standardu je i osazení na střed kóty, vypodložení, vyvážení a zajištění proti posunutí, kontrola svisla a vodorovně, zazdění úchytek cementovou maltou, hrubé očištění a TM.

Spojovací svary stěn dílců výplňových

Spojovacími svary se rozumí svary při montáži dílců v ocelových konstrukcích a svařování betonářské oceli vzájemně nebo s přesahem na podložku. Obsahem standardu je i očištění svarové plochy před svařováním, kontrola dílce, vlastní svařování, očištění strusky z kráteru a kořenové vrstvy svaru, očištění poslední vrstvy svaru a okolí, zacelení konce a začátku svaru, kontrola svaru. Popis standardu musí vymezit druh svaru.

Kotvení příček ke konstrukcím

Kotvením příček ke konstrukcím se rozumí ukotvení příček k cihelným konstrukcím nerezovými kotvami. Obsahem standardu je přistřelení nebo osazení kotvy na hmoždinky (2 ks kotvy na 1m).

Stěny dřevěné

Stěnami dřevěnými se rozumí stěny dřevěné z přířezového řeziva jakosti I a to stěny:

Obsahem standardu je i výběr materiálu, rozměření a provedení bednění, formátování, lištování, úpravy otvorů a zářezů, impregnační nátěr doprava v pracovním prostoru a u stěn větrových a dělících i zhotovení nosné konstrukce
Popis standardu musí vymezit rozměry a druh stěny a druh použitého materiálu (prkna, palubky).

Přizdívky z cihel Klinker

Přizdívkou z cihel Klinker se rozumí dodávka a zdění přizdívky obkladové z cihel Klinker Jakéhokoliv formátu. Obsahem standardu je založení rohů, rozměření rohovou latí, vyzdívání přizdívky za současné kontroly přesnosti ložné i svislé spáry vodováhou a závažím, vkládání kotevních spon při zdění, seříznutí vytlačené malty včetně úpravy líce pro spárování, spárování a TM.

Montáž dílců parapetních, zábradelních a atikových ze železobetonu

Montáží dílců parapetních, zábradelních a atikových ze železobetonu se rozumí osazování dílců v konstrukci:

Obsahem standardu je i výškové a osové rozměření včetně vyznačení obrysů, osazení dílce a zaklínování, zajištění vzpěrami nebo rozpěrami a jejich odstranění, zajištění spáry lištou a zmonolitnění spojů svisle, odstranění klínů a zaomítání otvorů, rektifikace šroubů, uvolnění rektifikační matice, očištění varných destiček, přemístění montážní buňky, odepnutí háků, TM. Popis standardu musí vymezit druh, rozměry, způsob montáž a hmotnost dílců.

Montáž dílců parapetních a atikových z lehkých betonů

Montáží dílců parapetních, zábradelních a atikových z lehkých betonů se rozumí osazování dílců v konstrukci:

Obsahem standardu je i výškové a osové rozměření včetně vyznačení obrysů, osazení dílce a zaklínování, zajištění vzpěrami nebo rozpěrami a jejich odstranění, zajištění spáry lištou a zmonolitnění spojů svisle, odstranění klínů a zaomítání otvorů, rektifikace šroubů, uvolnění rektifikační matice, očištění varných destiček, přemístění montážní buňky, odepnutí háků, TM. Popis standardu musí vymezit druh, rozměry, způsob montáž a hmotnost dílců.

Zdivo plotové z tvárnic betonových štípaných a stříška plotová

Zdivem plotovým z tvárnic betonových štípaných se rozumí dodávka a zdění zdiva z betonových tvárnic s příslušným podílem tvárnic průběžných, sloupkových a koncových. Obsahem standardu je i osazení tvárnic, provážení, výplň betonem a vložení betonářské oceli a rozměření a osazení plotové stříšky. Popis standardu musí vymezit druh, rozměry, počet štípaných stran a barvu tvárnic, druh, rozměry a barvu stříšky a tloušťku zdiva.

Zídky parapetní z cihel

Zídkami parapetními z cihel se rozumí dodávka a zdění zídky parapetní, atikové, schodišťové a zábradelní z cihel na jakoukoliv maltu, plné nebo prolamované (tj. s dutinami při vazbě). Obsahem standardu je i očištění a navlhčení podkladu, rozměření a založení, zdění včetně maltování styčných spár, konstrukční výztuž příček tl. 65 mm, sekání cihel, provážení olovnicí, odříznutí vytlačené malty ze spár,zatření malty na poslední vrstvě a TM. Popis standardu musí vymezit druh a rozměry cihel a tloušťku zídky.

Zídky z betonu kamenem prokládaného nebo prostého

Betonem zídek se rozumí se rozumí konstrukce betonová z betonu prostého nebo prostého prokládaného kamenem zídek parapetních, atikových, schodišťových a zábradelních ze směsí o zpracovatelnosti vhodné i pro dopravu čerpadlem na beton nebo i pro jinou zpracovatelnost směsi, případně s použitím plastifikačních přísad na zvýšení tvárlivosti při sníženém množství cementu.
Obsahem standardu je i:

Popis standardu musí vymezit druh a třídu betonu

Zídky ze železobetonu

Železobetonem zídek se rozumí konstrukce betonová zídek parapetních, atikových, schodišťových a zábradelních z betonu železového (bez výztuže) ze směsí o zpracovatelnosti vhodné i pro dopravu čerpadlem na beton nebo i pro jinou zpracovatelnost směsi, případně s použitím plastifikačních přísad na zvýšení tvárlivosti při sníženém množství cementu.
Obsahem standardu je i:

Popis standardu musí vymezit druh a třídu betonu.

Beton lehký hutný parapetních, atikových, schodišťových a zábradelních zídek

Betonem lehkým hutným zídek parapetních, atikových, schodišťových a zábradelních se rozumí konstrukce zídek z betonu škvárového, perlitového, keramzitového a struskopemzového ze směsí o zpracovatelnosti vhodné i pro dopravu čerpadlem na beton nebo i pro jinou zpracovatelnost směsi, případně s použitím plastifikačních přísad na zvýšení tvárlivosti při sníženém množství cementu.
Obsahem standardu je i:

Popis standardu musí vymezit druh a třídu betonu

Bednění a odbednění parapetních, atikových, schodišťových a zábradelních zídek

Bedněním zídek se rozumí bednění parapetních, atikových, schodišťových a zábradelních zídek rovných i půdorysně zalomených, vodorovných nebo stoupajících
- bednění ISD NOE s padesátinásobnou obratovostí, pokud velkoplošné bednění nepřichází v úvahu bednění z prken (není-li v textu položky uvedeno jiné). V případě použití jiných typů bednění nebo jiné obratovosti je třeba přistoupit k rekalkulaci ceny.
Obsahem standardu je i:

Popis standardu musí vymezit umístění, požadovanou tuhost, přesnost povrchu, druh, tvar a rozměry bednění a druh (typ) a tloušťku budovaných stěn.

Výztuž parapetních, atikových, schodišťových a zábradelních zídek

Výztuží parapetních, atikových, schodišťových a zábradelních zídek se rozumí výztuž zídek

Obsahem standardu je i:

Popis standardu musí vymezit druh, materiál a tvar výztuže.

Spojovací svary stěn dílců poprsních

Spojovacími svary se rozumí svary při montáži dílců v ocelových konstrukcích a svařování betonářské oceli vzájemně nebo s přesahem na podložku. Obsahem standardu je i očištění svarové plochy před svařováním, kontrola dílce, vlastní svařování, očištění strusky z kráteru a kořenové vrstvy svaru, očištění poslední vrstvy svaru a okolí, zacelení konce a začátku svaru, kontrola svaru. Popis standardu musí vymezit druh svaru.

Obezdívka koupelnových van

Obezdívkou koupelnových van se rozumí dodání a zdění obezdívky van z jakéhokoliv druhu pálených cihel (tvárnic Ytong) a malty o tl. 65 mm. Obsahem standardu je i očištění podkladu, navlhčení podkladu a cihel vodou, obezdívka vany s dotažením příčky pod rám vany, sekání cihel, svislé provážení, očištění vany od zbytků malty a TM.

Zazdívka rýh nebo potrubí nebo nik (výklenků) nebo kapes

Zazdívkou rýh se rozumí zazdívka rýh nebo potrubí nebo nik (výklenků) nebo kapes z jakéhokoliv druhu pálených cihel na jakoukoliv maltu. Obsahem standardu je i navlhčení zdiva, sekání cihel, zazdívka rýh, pomocné lešení o výšce podlahy do 1,9 m a pro zatížení do 1,5 kPa a TM.

Plentování ocelových válcovaných nosníků jednostranné

Plentováním ocelových nosníků se rozumí plentování ocelových válcovaných nosníků jednostranné jakýmikoliv cihlami na jakoukoliv maltu. Obsahem standardu je i postřik nosníku cementovou maltou, potřebné přisekání a máčení cihel, maltování cihel a jejich vtlačování mezi příruby nosníku, vyplňování spár maltou. Popis standardu musí vymezit výšku stojiny.

Přizdívky izolační a ochranné

Přizdívkami izolačními se rozumí dodání a zdění přizdívky izolační a ochranné z cihel pálených plných nebo děrovaných a maltu MC 10 včetně vytvoření požlábku v ohybu izolace vodorovné na svislou, se zatřenou cementovou (min. MC 10) nebo asfaltocementovou omítkou v tl. 20 mm pod izolaci. Obsahem standardu je i očištění a navlhčení podkladu, rozměření a založení, zdění včetně maltování styčných spár, konstrukční výztuž příček tl. 65 mm, sekání cihel, provážení olovnicí, dotažení příček pod stropní konstrukci, odříznutí vytlačené malty ze spár, nahození omítky a zatření dřevěným stěradlem. Popis standardu musí vymezit druh a rozměry cihel, druh omítky a tloušťku přizdívky.

Zaplentování rýh, potrubí, výklenků nebo nik dřevocementovými deskami

Zaplentováním rýh se rozumí zaplentování rýh, potrubí, výklenků nebo nik dřevocementovými deskami jakékoliv tloušťky, na jakoukoliv maltu, jakéhokoliv tvaru, s překrytím rabicovým pletivem, ve stěnách nebo před stěnami jakékoliv šířky. Obsahem standardu je i navlhčení zdiva, cementový postřik, nařezání desek, nastříhání pletiva,zaplentování, pro rabicové a keramické pletivo nastříhání a osazení nosné výztuže a pomocné lešení o výšce podlahy do 1,9m a pro zatížení do 1,5kPa.

Krycí vrstva z pryžových desek

Krycí vrstvou z pryžových desek se rozumí dodávka a osazení krycí vrstvy vodoizolačních asfaltových povlaků provedená z pružných pryžových desek tl. 15 mm pro stavební účely. Obsahem standardu je roztavení asfaltové hmoty povlaku plamenem a celoplošné přilepení s těsnými spárami do 3 mm.

Obklad konstrukcí z desek a tvarovek nepálených

Obkladem konstrukcí z desek a tvarovek nepálených se rozumí dodávka a obklad stěn, překladů apod. z desek a tvarovek, na jakoukoliv maltu, s případným odřezáním desek. Obsahem standardu je i očištění a navlhčení podkladu, rozměření a založení, zdění včetně maltování styčných spár, sekání nebo řezání desek a tvarovek, provážení olovnicí, odříznutí vytlačené malty ze spár a pomocné lešení o výšce podlahy do 1,9m a pro zatížení do 1,5kPa.
Popis standardu musí vymezit druh a rozměry desek a tvárnic a tloušťku obkladu.

Přizdívky izolační z cihel betonových a vápenopískových

Přizdívkami izolačními se rozumí dodávka a zdění přizdívky izolační z cihel betonových neb vápenopískových na MC 5 až MC 10 včetně vytvoření požlábku v ohybu izolace vodorovné na svislou, se zatřenou cementovou omítkou v tl. 20 mm pod izolaci. Obsahem standardu je i očištění a navlhčení podkladu, rozměření a založení, zdění včetně maltování styčných spár, sekání cihel, provážení olovnicí, dotažení příček pod stropní konstrukci, odříznutí vytlačené malty ze spár, nahození omítky a zatření dřevěným stěradlem. Popis standardu musí vymezit druh a rozměry cihel a tloušťku přizdívky.

Zaplentování rýh, potrubí, válcovaných nosníků výklenků a nik pletivem

Zaplentováním rýh, potrubí, válcovaných nosníků výklenků a nik se rozumí plentování rýh, potrubí, válcovaných nosníků, výklenků nebo nik, jakéhokoliv tvaru, na jakoukoliv maltu ve stěnách nebo před stěnami a pod stropy rabicovým, keramickým nebo podobným pletivem. Obsahem standardu je i vlhčení zdiva, sekání a máčení cihel, maltování cihel a jejich vtlačování do otvoru, vyplňování spár maltou, uchycení a napnutí pletiva přetažením a zakotvením drátů a provedení postřiku maltou.

Izolace příček ze strusky

Izolací příček se rozumí dodávka a izolace příček proti šíření zvuku do svislé mezery dvojitých příček o tl. dutiny 60 mm ze strusky. Obsahem standardu je i příprava izolačního materiálu, nasypání mezi příčky a udusání.

Izolace příček ze škváry tříděné

Izolací příček se rozumí dodávka a izolace příček proti šíření zvuku do svislé mezery dvojitých příček o tl. dutiny 60 mm ze strusky. Obsahem standardu je i příprava izolačního materiálu, nasypání mezi příčky a udusání.

Izolace příček z popílku, perlitu a keramzitu

Izolací příček se rozumí dodávka a izolace příček proti šíření zvuku do svislé mezery dvojitých příček o tl. dutiny 60 mm ze strusky. Obsahem standardu je i příprava izolačního materiálu, nasypání mezi příčky a udusání.

Opeření svodidel

Opeřením svodidel se rozumí obklad svodidel (plavebních komor, kanálů apod.) z měkkého dřeva z půlkuláčů průměru do 350 mm, z hranolů do 350x350 mm a z ocelových štětovnic.
Obsahem standardu je i rozměření, přiřezání, přichycení dřevěných půlkuláčů a hranolů pomocí šroubů a přivaření štětovnic na svodidla, impregnace dřeva, nátěr ocelových štětovnic a TM.

Izolace podél stropů a stěn rohoží

Izolací podél stropů a stěn se rozumí dodávka a osazení izolačních rohoží proti šíření zvuku.
Obsahem standardu je i rozměření izolačního materiálu, nařezání izolačního materiálu, uložení izolace s přichycením a TM.

Izolace proti šíření zvuku prováděná současně při zdění do svislé mezery dvojitých příček z asfaltové lepenky

Izolací do svislé mezery se rozumí izolace z asfaltové lepenky nepískované. Obsahem standardu je i rozměření izolačního materiálu, nařezání izolačního materiálu, uložení izolace s přichycením a TM.

Izolace proti šíření zvuku prováděná současně při zdění pod příčky

Izolací pod příčky se rozumí dodávka a osazení izolace pod příčky

Obsahem standardu je i rozměření izolačního materiálu, nařezání izolačního materiálu, uložení izolace s přichycením, rozprostření a urovnání maltového písku a malty a TM. Popis standardu musí určit druh a složení izolace a šířku pásů.

Izolace proti šíření zvuku prováděná současně při zdění mezi příčkami z desek z minerální plsti

Izolací mezi příčkami se rozumí dodávka a osazení izolace mezi příčkami z desek z minerálních plstí. Obsahem standardu je i rozměření izolačního materiálu, nařezání izolačního materiálu, uložení izolace s přichycením a TM. Popis standardu musí vymezit druh a tloušťku izolačních desek.

Izolace proti šíření zvuku deskami dřevocementovými osazenými na maltu na stěnách cihelných, betonových nebo kamenných svislých nebo šikmých s bandáží nebo bez bandáže

Izolací proti šíření zvuku deskami dřevocementovými se rozumí dodávka a osazení desek dřevocementových na maltu na stěnách cihelných, betonových nebo kamenných svislých nebo šikmých s bandáží nebo bez bandáže. Obsahem standardu je i rozměření desek, nařezání desek, nahození malty, uložení desek s přichycením, pomocné lešení o výšce podlahy do 1,9 m a pro zatížení do 1,5 kPa a TM.
Popis standardu musí vymezit druh a tloušťku izolačních desek.

Izolace proti šíření zvuku deskami dřevovláknitými pod příčky

Izolací proti šíření zvuku deskami dřevovláknitými pod příčky se rozumí dodávka a izolace pod příčky opatřená 10m tl. ochrannou vrstvou malty MVC-2,5 v pruzích do 200 mm. Obsahem standardu je i rozměření desek, nařezání desek, uložení desek s přichycením, rozprostření a zatření malty a TM. Popis standardu musí vymezit druh a tloušťku izolačních desek a šířku izolace.

Izolace proti šíření zvuku dvojitých příček polystyrénovými deskami

Izolací proti šíření zvuku dvojitých příček polystyrénovými deskami se rozumí dodávka a izolace prováděná do svislé mezery polystyrénovými deskami současně při zdění. Obsahem standardu je i rozměření desek, nařezání desek, uložení desek s přichycením a TM. Popis standardu musí vymezit tloušťku izolačních desek.

Osazení zábradlí ocelového

Osazováním zábradlí ocelového se rozumí osazení zábradlí na zdech, valech a mostech přímých nebo v oblouku včetně spojení dílců o hmotnosti do 100 kg do horní plochy římsy nebo jiné konstrukce. Obsahem standardu je i přeměření a nařezání držadel, zasunutí do otvoru, vyrovnání a dočasné upevnění, zalití betonovou směsí, přivaření madel výplní ke sloupkům.

Zábradlí ze dřeva měkkého

Zábradlím ze dřeva měkkého se rozumí zábradlí na mostech silničních a lávkách výšky do 1,1 m při vzdálenosti sloupků přes 1000 do 2500 mm, hoblované bez výplně nebo s výplní, trvalé nebo dočasné. Obsahem standardu je i dodání (zhotovení) sloupků, madel, paždíků, výplní, ztužujících vzpěrek, obrubnic se sraženými hranami a spojovacího materiálu, montáž zábradlí, demontáž zábradlí dočasného a dvojnásobný ochranný nátěr proti hnilobě.

Zábradlí a zábradelní zídky ze železového betonu

Železobetonem zábradlí a zábradelních zídek se rozumí konstrukce zábradlí, zábradelních a svodidlových zídek, ze směsí o zpracovatelnosti vhodné i pro dopravu čerpadlem na beton nebo i pro jinou zpracovatelnost směsi, případně s použitím plastifikačních přísad na zvýšení tvárlivosti při sníženém množství cementu.
Obsahem standardu je i:

Popis standardu musí vymezit druh a třídu betonu

Bednění a odbednění zábradlí a zábradelních zídek

Bedněním zábradlí a zábradelních zídek se rozumí bednění zábradlí, zábradelních a svodidlových zídek bez profilování nebo s profilováním, s půdorysem přímým, zalomeným nebo zakřiveným, plného nebo prolamovaného.

Obsahem standardu je i:

Popis standardu musí vymezit umístění, požadovanou tuhost, přesnost povrchu, druh, tvar a rozměry bednění a tloušťku budovaných stěn.

Výztuž zábradlí a zábradelních zídek

Výztuží zábradlí a zábradelních zídek se rozumí výztuž zábradlí a zábradelních zídek z tyčové betonářské oceli (pruty) rovné i spirálové, nosné, nenosné (tahové, tlakové, příčné, smykové, rozdělovací apod.),

Obsahem standardu je i:

Popis standardu musí vymezit druh, materiál a tvar výztuže.

Zdění plotových zídek nebo zídek pro popelnice a kontejnery z betonových tvárnic

Zděním plotových zídek se rozumí zdění plotových zídek nebo zídek pro popelnice a kontejnery na jakoukoliv cementovou maltu, bez spárování, z betonových ozdobných dutinových tvárnic jakýchkoliv rozměrů. Obsahem standardu je i očištění podkladu, navlhčení podkladu vodou, rozměření a založení, rozepsání jednotlivých řad na lať, rozprostření malty, kladení tvárnic včetně mazání styčných spár maltou, půlení tvárnic, provážení hran a koutů svisle olovnicí, provážení výškových bodů, pomocné lešení o výšce podlahy do 1,9 m a pro zatížení do 1,5 kPa a TM. Popis standardu musí vymezit druh tvárnice, počet štípaných stran, rozměry, tvar a barvu tvárnice.

Zdivo plotové z betonových tvárnic

Zdivem plotovým z betonových tvárnic se rozumí dodávka a zdění zdiva z betonových štípaných tvarovek např. KM-beta bez výztuže a výplně, prováděné na spáru o šířce 10 mm.
Obsahem standardu je i očištění podkladu, navlhčení podkladu vodou, rozměření a založení, rozepsání jednotlivých řad na lať, rozprostření malty, kladení tvárnic včetně mazání styčných spár maltou, půlení tvárnic, provážení hran a koutů svisle olovnicí, provážení výškových bodů, lícování zdiva, pomocné lešení o výšce podlahy do 1,9 m a pro zatížení do 1,5 kPa. Popis standardu musí vymezit druh tvárnice, počet štípaných stran, rozměry, tvar a barvu tvárnice a tloušťku zdiva.

Věnec plotový z betonových tvarovek

Věncem plotovým z betonových tvarovek se rozumí dodávka a osazení betonových věncovek (např. KM-beta). U zídek výšky nad 1 m se používají věncovky s průběžnou výztuží 1xV10 kotvenou k armatuře sloupku a při výšce nad 1,6 m se používají věncovky ve výšce 1 m a v poslední řadě. Obsahem standardu je i rozprostření malty pod ložnou plochu, osazení věncovky, vložení výztuže, zalití dutiny betonovou směsí, lícování, pomocné lešení o výšce podlahy do 1,9 m a pro zatížení do 1,5 kPa a TM. Popis standardu musí vymezit druh, barvu a rozměr věncovky.

Stříška plotová z betonových tvarovek

Stříškou plotovou z betonových tvarovek se rozumí dodávka a osazení stříšky z tvarovek štípaných přírodních nebo barevných osazených na maltu nebo silikonový tmel. Obsahem standardu je i rozprostření malty nebo tmele pod ložnou plochu, osazení tvarovky, pomocné lešení o výšce podlahy do 1,9 m a pro zatížení do 1,5 kPa a TM. Popis standardu musí vymezit druh, barvu a rozměr tvarovek.

Zdění plotových zídek nebo zídek pro popelnice a kontejnery z keramických tvarovek

Zděním plotových zídek se rozumí dodávka a zdění plotových zídek nebo zídek pro popelnice a kontejnery na jakoukoliv cementovou maltu, bez spárování, z keramických ozdobných tvárnic (např. plotovky Rapid, Apollo apod.)jakýchkoliv rozměrů na jakoukoliv cementovou maltu. Obsahem standardu je i očištění podkladu, navlhčení podkladu vodou, rozměření a založení, rozepsání jednotlivých řad na lať, rozprostření malty, kladení tvárnic včetně mazání styčných spár maltou, půlení tvárnic, provážení hran a koutů svisle olovnicí, provážení výškových bodů, pomocné lešení o výšce podlahy do 1,9 m a pro zatížení do 1,5 kPa a TM. Popis standardu musí vymezit druh a rozměr tvarovek.

Osazení rámového oplocení

Osazením rámového oplocení se rozumí osazení oplocení na cementovou maltu min. MC-10 do zděných nebo betonových sloupků. Obsahem standardu je i rozměření – vysekání kapes – osazení rámu s vyvážením – navlhčení kapes včetně očištění – zazdění příchytů - TM. Popis standardu musí vymezit rozměry rámového oplocení.

Zábradlí ocelové pro hydromeliorace lesnickotechnické

Zábradlím ocelovým se rozumí zhotovení a osazení zábradlí přímého nebo v oblouku výšky 1,10m, ze sloupků z válcovaných tyčí I č.10 – 12 a dvou nebo tří vodorovných ocelových trubek průměru 51 mm nebo dvou vodorovných tyčí průřezu I č.8, s osazením do bloků z betonu nebo osazením do vynechaných otvorů. Obsahem standardu je i vykopání jamek, vybetonování patek, sesazení zábradlí, zasunutí do otvoru, vyrovnání a dočasné upevnění, zalití betonovou směsí, provedení nátěru a TM.

Oplocení lesních kultur

Oplocením lesních kultur se rozumí dodávka, zhotovení a oplocení lesních kultur dřevěnými kůly průměru do 120mm bez impregnace, v osové vzdálenosti 3m výšky:

Obsahem standardu je i rozměření a vyznačení os sloupků, osazení sloupku do stanovené polohy, provázání a zajištění proti posunutí, zasypání a zadusání nebo vylití betonem, překontrolování svislé polohy olovnicí, osazení madel a paždíků, natažení a uchycení drátů a pletiva, sestavení a uchycení tyčového plotu na sloupky, rozměření,nařezání a sestavení vrat z plotových tyček, okování a osazení vrat a TM. Popis standardu musí vymezit druh, provedení a výšku oplocení.

Montáž prefabrikátů drobné architektury

Montáží prefabrikátů drobné architekt se rozumí montáž prefabrikátů o hmotnosti od 0,2 do 1,5 t. Obsahem standardu je i rozměření a vyznačená obrysu, rozprostření cementové malty, osazení prvku, odříznutí přebytečné malty a TM.

Montáž příčkových a meziokenních dílců ze železobetonu

Montáží příčkových a meziokenních dílců ze železobetonu se rozumí montáž dílců v budovách jednopodlažních nebo vícepodlažních do 52 m osazovaných v konstrukci šroubovanými spoji nebo do maltového lože. Obsahem standardu je i výškové a osové rozměření včetně vyznačení obrysů, rozprostření maltového lože včetně uložení klínů, odepnutí háků, osazení dílců, zajištění dílce vzpěrami, zajištění spáry lištou, zmonolitnění spoje, odstranění vzpěr, odstranění lišty a její očištění, odstranění dřevěných klínů a zaomítání kapes, odříznutí přečnívající malty, přemístění montážní buňky, spojení příček šroubovanými spoji a TM. Popis standardu musí vymezit rozměry a hmotnost osazovaného dílce a výšku provádění osazení.

Montáž příčkových a meziokenních dílců z lehkých betonů

Montáží příčkových a meziokenních dílců ze železobetonu se rozumí montáž dílců v budovách jednopodlažních nebo vícepodlažních do 52 m osazovaných v konstrukci šroubovanými spoji nebo do maltového lože. Obsahem standardu je i výškové a osové rozměření včetně vyznačení obrysů, rozprostření maltového lože včetně uložení klínů, odepnutí háků, osazení dílců, zajištění dílce vzpěrami, zajištění spáry lištou, zmonolitnění spoje, odstranění vzpěr, odstranění lišty a její očištění, odstranění dřevěných klínů a zaomítání kapes, odříznutí přečnívající malty, přemístění montážní buňky, spojení příček šroubovanými spoji a TM. Popis standardu musí vymezit rozměry a hmotnost osazovaného dílce a výšku provádění osazení.

Spojovací nebo nosné svary dílců ostatních svislých

Spojovacími svary se rozumí svary při montáži dílců v ocelových konstrukcích a svařování betonářské oceli vzájemně nebo s přesahem na podložku. Obsahem standardu je i očištění svarové plochy před svařováním, kontrola dílce, vlastní svařování, očištění strusky z kráteru a kořenové vrstvy svaru, očištění poslední vrstvy svaru a okolí, zacelení konce a začátku svaru, kontrola svaru. Popis standardu musí vymezit druh svaru.

© RTS, a. s. | Lazaretní | 615 00